Akciğer Kanserinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
AKÇİĞER KANSERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Akciğer kanserinin görülme olasılığındaki artışın nedenleri arasında başta sigara tüketimi olmak üzere ayrıca diğer önemli etkenler ise çevre kirliliği ve havadaki kanserojen maddeler yer alıyor. Akciğer kanserine erken tanı konulduğunda tam olarak tedavi başarısı %85-90.Bu oldukça yüksek bir oran. Ancak bazı belirtilerin hasta tarafından önemsenmemesi ve hastalığın sinsi seyretmesi durumunda akciğer kanserinin fark edilmesi genellikle ileri evrelerde ortaya çıkıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Reha Baran bu sebeple erken tanı için özellikle sigara içen ve 50 yaş üzerinde olan kişilerin senelik akciğer tarama programına katılmalarını, öksürük ve balgamda kan görülmesinde ise vakit kaybetmeden derhal bir doktora başvurmalarını öneriyor.
Erkekler Arasında En Çok Görülen Kanser ÇEŞİTLERİ:
Dünyada bütün kanserlerin yüzde 12,9’unu akciğer kanseri oluşturuyor. Yeni oluşan sayıda ise yıllık 1,8 milyonda seyrediyor. Ülkemizde de her sene 30-40 bin kişiye yeni tanı konulacağı düşünülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Doktor Reha Baran; “Kanser hastalığına bağlı ölümlerde her 5 kanser hastasından 1’inin akci ğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatıyor. Akciğer kanserinin görülme olasılığı tüm kanserler arasında erkeklerde birinci sırada, kadınlarda ise sıralama ilk beş içinde yer alıyor. Ülkemizde akciğer hastalığının kadınlarda görülme olasılığı yüz binde 10 rakamlarında karşı cins olan erkeklerde bu sayı yüz binde 75’e yükseliyor. Bunun nedeni ise erkeklerde sigara içme oranının yüksek olması, endüstriyel ve ağır işlerde daha fazla çalışmaları, stres olarak görülüyor.
Ölümcül Hastalığın %90 sebebi sigara:
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran akciğer kanserine yol açan durumu; “Ciddi önemli bir hastalık olan Akciğer kanseri hastalığı oluşumunun %90’ını sigara kullanmak olduğu görülüyor”. Bunun yanı sıra akciğer kanserine neden olan durumlar arasında toprağın içinde bulunan radon gazı, asbest ve diğer kimyasal sebeplere maruz kalma, yüksek oranda hava kirliliği, içilen sulardaki yüksek arsenik oranı, akciğere önceden bir radyasyon tedavisi uygulanması benzeri olaylar görülüyor.”Bütün bu gibi durumlara maruz kalanlar ve ailesinde kanser ihtimali olanlar risk altında bulunuyor.