Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir

Demir EksikliÄŸi Belirtileri?
Demir eksikliği, vücudun demir mineraline olan ihtiyacının karşılanamaması sonucu oluşan ve kansızlığa neden olan bir mineral eksikliğidir. Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık 2 milyar insan demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) problemiyle karşı karşıyadır. Vücudumuzdaki demir eksikliği hemoglobin üretimini azaltır. Buna bağlı olarak kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesi azalır ve vücutta kansızlık meydana gelir. Sonuç olarak kansızlık, demir eksikliğinin ilerlemesi sonucunda ortaya çıkar.
Demir eksikliğine ne iyi gelir (demir içeren besinler); meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, balık, bakliyat, yumurta, ceviz ve ıspanak gibi pek çok gıdada bulunmaktadır. Birçok gıda içerisinde demir minerali bulunmasına rağmen günümüzde oldukça fazla insanda demir eksikliği görülüyor.
Demir Eksikliğinin Başlıca Nedenleri;
-Büyüme çağındaki çocuklarda, hamilelerde, ağır geçen adet dönemindeki kadınlarda ve sindirim sistemi hastalarında artan demir ihtiyacı
-Yanlış beslenme sonucunda vücudun demiri iÅŸleyememesi ya da yeterli demir içeren besinlerin tüketilmemesidir.  YetiÅŸkinler’de çay ve kahve tüketiminin epey fazla olması et yemeklerinin kavrularak ya da fırında fazla piÅŸirilip tüketilmesi. Sosis, salam, jambon gibi iÅŸlenmiÅŸ besinlerin sık sık tüketilmesi.
–B12 eksikliÄŸi demir eksikliÄŸini tetiklemektedir. İkisi bir biriyle baÄŸlantılıdır.
Demir eksikliği belirtileri, hücre sayısının azalmasına bağlı olarak hafif ya da şiddetli şekilde görülebilir. Bu belirtiler;
- Sürekli yorgunluk ve halsizlik
- Cildin sararması ve solması
- Nefes darlığı ve çarpıntı
- Baş dönmesi ve göz kararması
- Saç dökülmesi
- Konsantrasyon eksikliÄŸi ve depresyon
- El ayak Tırnaklarının çabuk kırılması
- Ellerde ve ayaklarda aralıklarla uyuşma
- Aniden oluşan üşüme hissi

demir eksikliÄŸi tedavisi
Demir EksikliÄŸi Tedavisi
Bu belirtilerden birkaçını sizde yaşıyorsanız mutlaka bir hematoloji doktoruna muayene olmalı, gerekli kan sayımını ve kan testlerini yaptırmalısınız. Böylece kandaki demir miktarını ve vücudunuzun ne kadar demir mineraline ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer kanınızda yeterli demir minerali yoksa doktorunuz tarafından size uygun tedavi yöntemiyle kısa sürede iyileşme sağlarsınız.
Vücuttaki demir eksikliği giderilmediği takdirde kansızlık başta olmak üzere kalp rahatsızlığı, gelişim yavaşlığı, kadınlarda hamilelik ve sindirim sistemi bozukluğu gibi pek çok problemle karşılaşılabilir.